4 JENAMA TV 4K TERBAIK MALAYSIA 2021

Kongsi Artikel ini :

Pengenalan

Membeli TV menjadi satu kemestian setelah bekeluarga.

TV sebagai satu tempat berkumpul seisi keluarga.

Sambil tengok TV, boleh juga merapatkan hubungan sesama pasangan atau anak-anak.

Tapi ingat, jangan terlebih sehinggakan lupa kerja-kerja hakiki. Jangan jadi hantu TV.

Beli TV pastinya nak pakai lama. Jarang orang pakai TV tukar setiap tahun.

Oleh itu, pembelian yang berbaloi pasti sangat diutamakan oleh pengguna.

Ada yang mungkin masih keliru dengan terma resolusi TV.

Resolusi yang biasa adalah 1,920 x 1,080 dipanggil HD (High Definition)

Resolusi 4K adalah 3,840 x 2,160 iaitu 2 kali ganda dari HD.

Resolusi 8K pula adalah 7,680 x 4,320.

Semakin besar resolusi semakin sharp imej yang dihasilkan.

Semakin puas kita tengok TV.

Untuk artikel kali ni, admin akan tumpukan kepada TV yang beresolusi 4K.

Tak mahal sangat tak murah sangat. Sesuai untuk golongan pertengahan seperti yang sudah berumah tangga.

Kadang, hiburan kita hanyalah di rumah kerana kekangan masa dan workload kerja yang banyak menyebabkan kita terlalu penat untuk berlibur di hujung minggu.

Jom baca tentang PANDUAN LENGKAP MEMBELI TV, SPEFIKASI DAN RESOLUSI YANG TERBAIK

Tips dan Panduan Membeli TV

Saiz

Saiz adalah yang paling penting dalam pemilihan TV.

Saiz TV mesti berpadanan dengan ruang rumah yang ada.

TV yang terlalu besar didalam ruang yang kecik mungkin tak sesuai.

Ia ibarat anda duduk dibaris paling hadapan dalam panggung wayang.

TV yang kecil pula mungkin tidak sesuai pada ruang yang besar.

Resolusi

TV 4k beresolusi 3840 x 2160 pixel.

Jangan tertipu dengan membeli TV HD

HDR

HDR akan menonjolkan lagi imej dengan menaikkan ‘contrast’ menjadikan seolah-olah imej itu hidup.

Smart TV

Kebanyakkan TV yang ada dipasaran ini sudah dilengkapi dengan sistem Smart TV.

Pilih Smart TV yang dipacu oleh Android OS.

Senang cerita namanya Android TV beresolusi 4K.

Kadar Frekuensi atau Refresh Rate

Dalam membeli TV yang disukai, harus juga pengguna melihat kepada Refresh Rate yang ditawarkan.

Refresh rate ini diwakili oleh simbol Hz atau herzt.

TV yang berada dipasaran biasanya mempunyai refresh rate 60Hz, 120Hz, 240Hz dan 480Hz.

Kebiasaaanya semakin tinggi kadar refresh rate semakin licin gambar yang dihasilkan.

Contohnya, TV tersebut mempunyai refresh rate sebanyak 60Hz, maka dalam satu saat terdapat 60 gambar yang akan dipaparkan di skrin TV.

Semakin banyak gambar dan semakin tinggi refresh rate cerita yang ditonton tidak akan tersekat-sekat terutamanya jika melihat filem yang banyak adegan aksi seperti Transformers.

Kebanyakkan pengeluar TV atau penjual TV tidak menyatakan dengan jelas frekuensi pada spefikasi TV tersebut. Mereka menggantikan dengan nama seperti berikut :

Samsung – Motion Rate, Sony – Motion Flow XR, LG – TruMotion, Toshiba – Clear Frame.

Sebagai panduan anda boleh lihat info dibawah :

Samsung – Motion Rate 240 = 120Hz
Sony – Motion Flow XR 1440 = 120Hz
LG – TruMotion 240 = Refresh Rate 120Hz
Toshiba – Clear Frame 120 = 120Hz

Port

Beli TV yang menawarkan banyak port terutama port HDMI.

Peranti-peranti tambahan seperti Astro, Speaker, Playstation (Gaming) dan lain-lain memerlukan port yang banyak.

Takkan, setiap kali nak main PS kena cabut salah satu port kan.

Tips beli TV Online

Tips beli TV atas talian adalah pergi ke laman web rasmi jenama TV tersebut.

Contoh :

Biasanya model-model didalam laman web rasmi mereka adalah model yang paling latest.

Dekat situ juga disertakan harga runcit yang dibenarkan untuk dijual oleh reseller.

Bandingkan dengan harga di Shopee atau Lazada dengan menyalin nombor model.

So, kita akan lebih yakin bahawa model itu adalah model terkini.

Jenama Pilihan Admin

Admin memang dari dulu peminat TV Sony.

Harga dia memang agak mahal berbanding TV jenama lain.

Tapi kualiti dan ketahanan dia memang tak dapat dinafikan.

Orang cakap menang membeli menang memakai.

Kalau anda seorang pengguna yang memang nak pakai TV dalam jangka masa yang lama (5 tahun keatas), pilih Sony.

Jom kita tengok barisan TV 4K yang terbaik di pasaran :

SONY X80J

SONY X80J SERIES : TV 4K TERBAIK

Sony X80J ini didatangkan dengan 4 pilihan size :

  • 50inch
  • 55inch
  • 65inch
  • 70 inch

Ciri-ciri am :

  • 4K Ultra HD
  • High Dynamic Range (HDR)
  • Smart TV (Google TV)

Boleh usha-usha spefikasi dan harga di Laman Web Rasmi Sony

Atau semak harga di Pusat Beli Belah Online :


Kalau rajin boleh baca penerangan Spefikasi Lengkap dia :

TRILUMINOS PRO™

TV kami dengan gamut warna yang luas dan algoritma TRILUMINOS PRO™ yang unik boleh mengesan warna daripada ketepuan, rona dan kecerahan untuk menghasilkan semula warna semula jadi dalam setiap perincian. Anda akan menikmati warna yang lebih dekat dengan warna yang dilihat di dunia nyata.

HDR Remaster berasaskan objek

Dengan HDR Remaster berasaskan Objek, warna dalam objek individu pada skrin dianalisis dan kontras dilaraskan, tidak seperti kebanyakan TV yang kontras hanya dilaraskan sepanjang satu lengkung kontras hitam-ke-putih. Oleh kerana objek dibuat semula secara individu, TV ini dapat menghasilkan semula kedalaman, tekstur dan gambar yang lebih realistik.

4K X-Reality™ PRO

Lihat gambar 4K yang hebat, kaya dengan perincian dan tekstur dunia sebenar, dikuasakan secara eksklusif oleh pemproses 4K HDR X1™ kami. Imej yang dirakam dalam 2K dan juga HD Penuh ditingkatkan hampir kepada resolusi 4K oleh 4K X-Reality™ PRO menggunakan pangkalan data 4K yang unik.

Motionflow ™ XR

Nikmati perincian yang halus dan tajam walaupun dalam urutan bergerak pantas dengan Motionflow ™ XR. Teknologi inovatif ini mencipta dan memasukkan bingkai tambahan antara yang asal. Ia membandingkan faktor visual utama pada bingkai berturut-turut, kemudian mengira detik tindakan yang hilang dalam urutan. Beberapa model juga merangkumi penyisipan bingkai hitam untuk penampilan tanpa kabur dan benar-benar sinematik.

Pembesar Suara X-Balanced

Direka untuk melengkapkan kualiti suara dan kelancaran TV dengan bentuk baru yang unik, X-Balanced Speaker kami mendorong filem dan muzik dengan suara yang jelas.

Google TV™

Lihat 700,000+ filem dan episod TV dari seluruh perkhidmatan penstriman anda, semuanya di satu tempat dan disusun mengikut topik dan genre berdasarkan minat anda

* Berfungsi dengan Apple AirPlay / Apple HomeKit8

Dengan Apple AirPlay, anda boleh menstrim video dan audio ke televisyen anda terus dari iPhone, iPad atau Mac anda. Tonton filem dan rancangan daripada apl Apple TV, apl kegemaran anda, atau pun Safari. Kongsi foto anda dengan semua orang di dalam bilik.

Carian suara

Cari kandungan kegemaran anda lebih cepat daripada sebelumnya menggunakan kekuatan suara anda. Dengan Carian Suara, tidak ada navigasi yang lebih rumit atau menaip yang meletihkan – anda hanya perlu bertanya.

Chromecast terbina dalam

Chromecast membolehkan anda menghantar video, permainan dan apl kegemaran anda daripada peranti mudah alih anda, dalam kualiti penuh, ke TV terbina dalam Chromecast anda. Hanya satu ketik butang Hantar pada skrin Android atau iOS anda sahaja yang anda perlukan untuk membesarkan saiz perkara yang anda suka. Hantar kandungan anda kemudian teruskan menyemak imbas pada telefon atau tablet anda.

Sensor Cahaya

Pada TV konvensional, kecerahan kekal sama tanpa mengira cahaya dalam bilik, menghasilkan gambar yang terlalu gelap atau terang. TV ini termasuk penderia cahaya yang mengoptimumkan kecerahan gambar kepada keadaan bilik, meningkatkan kecerahan dalam bilik terang dan mengurangkannya dalam bilik gelap supaya anda mendapat pandangan yang sempurna.

Jauh Pintar

Semua peranti anda yang disambungkan dapat dikendalikan dengan komandan pintar kami. Akses satu butang kepada perkhidmatan video atas permintaan membawa rancangan dan filem ke dalam bilik anda dalam beberapa saat.

Pengoptimuman Ambient

Duduk dan nikmati pengalaman menonton yang mengasyikkan. Teknologi pengoptimuman ambien kami yang unik dengan sensor cahaya secara automatik menyesuaikan gambar dan suara ke persekitaran anda.

Pengoptimuman bunyi untuk bilik anda

Pengalaman suara boleh berubah bergantung pada persekitaran bilik anda. Tirai, misalnya, menyerap suara sementara objek di depan TV dapat mengganggu perjalanan suara, sehingga menjejaskan kualiti yang anda dengar. TV ini mengesan objek dan menghasilkan semula bunyi yang disempurnakan dan dioptimumkan ke bilik anda.

Dolby Vision® dan Dolby Atmos®

Nikmati keseronokan sinematik di rumah. Dolby Vision® menghidupkan pemandangan dengan jelas untuk tontonan autentik, sementara Dolby Atmos® memenuhi ruangan dengan bunyi sekeliling yang mendalam. * Pemproses HDR 4K X1 ™

LG NANO80

LG NANO80 : TV 4K Terbaik

LG NANO80 ini didatangkan dengan 2 pilihan size :

  • 55inch
  • 65inch

Ciri-ciri am :

  • Real 4K NanoCell – Nano Colour, Nano Black
  • Quad Core Processor 4K
  • Home Cinema Experience – FILMMAKER MODE™
  • ThinQ Ai, Home Dashboard

Boleh usha-usha spefikasi dan harga di Laman Web Rasmi LG.

Boleh juga semak harga dekat laman online :


Kalau rajin boleh baca penerangan Spefikasi Lengkap dia :

8 juta piksel. Gambar satu dalam sejuta.

Warna Tulen menakjubkan dalam 4K Sebenar TV NanoCell. Dengan sekitar 8 juta piksel, TV 4K sebenar memberikan gambar yang jelas lebih tajam dan lebih terperinci daripada TV HD standard anda. Di NanoCell TV, resolusi Real 4K dilengkapi dengan teknologi NanoCell untuk pengalaman 4K yang melebihi standard antarabangsa.

Setiap warna jernih seperti kristal

LG NanoCell TV menggunakan nanopartikel, teknologi Nano tersendiri kami, untuk menapis dan menapis warna, menyingkirkan kekotoran daripada panjang gelombang RGB. Ini bermaksud hanya warna yang murni dan tepat akan dipaparkan di skrin. Hasilnya ialah gambar yang lebih bertenaga dan realistik yang akan menghidupkan kandungan anda.

Cinema Nano. Prestasi yang layak untuk skrin besar.

Warna Tulen dan pelbagai teknologi paparan terkini membawa panggung wayang ke rumah anda dengan LG NanoCell TV. HDR kami yang disempurnakan, teknologi Dolby yang ditingkatkan, dan mod sinematik yang segar dari studio memberikan pengalaman yang benar-benar sinematik.

Rangkuman semua kegemaran

Akses aplikasi Apple TV. Pilih Daripada filem terkini, rancangan TV, dokumentari dan sukan langsung, dan temui semuanya di satu tempat. (Tertakluk pada langanan)

FILMMAKER MODE™

FILMMAKER MODE ™ mematikan kelancaran gerakan sambil mengekalkan nisbah aspek, warna, dan kadar bingkai yang asal. Ini memberikan penglihatan asli pengarah dengan tepat, jadi anda mengalami filem seperti yang mereka inginkan.

HDR 10 Pro

Teknologi julat dinamik LG sendiri, HDR 10 Pro, melaraskan kecerahan untuk meningkatkan warna, mendedahkan setiap butiran kecil dan membawa kejelasan seperti hidup kepada setiap imej — ia juga mempergiatkan kandungan HDR biasa. Sekarang semua filem dan rancangan kegemaran anda akan lebih jelas dan rancak dari awal hingga akhir.

Permainan Nano. TV dengan banyak XP.

Dari gua paling gelap hingga ke dunia baru yang paling terang, LG NanoCell TV menyalakan permainan anda dengan warna yang terang. Teknologi permainan awan dan pelarasan automatik untuk gambar berkualiti tinggi memberikan pengalaman permainan yang benar-benar menarik.

Sukan Nano. Prestasi kemenangan perlawanan.

LG NanoCell TV memberikan pengalaman hari perlawanan yang mendebarkan. Suara Bluetooth Surround membawa suasana stadium penuh ke kediaman anda, sementara Makluman Sukan memberi anda berita terkini dengan semua berita terkini dari pasukan kegemaran anda.

Makluman Sukan

Amaran Sukan memberitahu anda sebelum, semasa dan selepas permainan. Anda tidak perlu risau kehilangan drama besar dari pasukan kegemaran anda, walaupun anda menonton kandungan lain.

Surround Sistem dengan Bluetooth

Sambungkan pembesar suara Bluetooth dengan mudah untuk pengalaman bunyi sekeliling wayarles yang sebenar. Semua aksi terdengar lebih kaya dan lebih realistik, membawa suasana permainan besar ke ruang tamu anda.

Pemproses Quad Core 4K

Pemproses menghilangkan bunyi video dan menghasilkan warna dan kontras yang lebih terang. Gambar beresolusi rendah ditingkatkan dan dihasilkan semula dengan kualiti hampir 4K.

AI ThinQ

LG ThinQ ada di sini untuk memaksimumkan pengalaman TV anda. Pilih pembantu suara kegemaran anda dan kendalikan TV anda dengan suara anda dengan skrin utama yang baru untuk memberikan lebih banyak kemudahan dan kawalan.

Alat Kawalan Jauh

Alat kawalan jauh yang direka bentuk semula mempunyai reka bentuk ergonomik yang mudah dipegang, dan sistem titik dan tatalnya membolehkan carian lebih pantas. AI terbina dalam menyediakan akses mudah kepada perkhidmatan, manakala kekunci pintas untuk penyedia kandungan utama memberi anda pintasan ke semua kegemaran anda. Sebagai tambahan kepada semua yang kini anda miliki Magic Tap, helah baharu yang bijak yang menghubungkan telefon anda ke TV anda.

Kawalan Suara

LG ThinQ membenarkan arahan dan kawalan mudah ekosistem IoT Rumah anda dengan pengecaman suara semula jadi*.

SAMSUNG TU7000

SAMSUNG TU7000 : TV 4K terbaik

SAMSUNG TU7000 ini didatangkan dengan 7 pilihan size :

  • 43inch
  • 50inch
  • 55inch
  • 58inch
  • 65inch
  • 70inch
  • 75inch

Ciri-ciri am :

  • 4K UHD Smart TV
  • Vivid life-like colour expression in 4K resolution
  • One Remote Function – Control your devices and content with one remote
  • HDR – Watch with better clarity & detailed colour expression

Boleh usha-usha spefikasi dan harga di Laman Web Rasmi Samsung

Atau semak harga dekat laman online :


Panasonic JX800

Panasonic JX800 : TV 4K terbaik

Panasonic JX800 ini didatangkan dengan 3 pilihan size :

  • 49inch
  • 55inch
  • 65inch

Ciri-ciri am :

  • 4K Android TV ™ HDR
  • Brilliant contrast – IPS Super Bright Panel Plus
  • Truly accurate picture – HCX processor
  • Big screen entertainment with sound – Surround sound
  • Be at one with on-screen gaming action – Game Mode

Boleh usha-usha spefikasi dan harga di Laman Web Rasmi Panasonic

Atau semak harga dekat laman online :


Kesimpulan

Beli TV ikut bajet yang anda ada.

Cadangan admin, cari TV 4K yang dioperasikan oleh Android.

Terdapat bermacam-macam model TV 4K, cara yang paling mudah adalah dengan mengetahui nombor model.

Pastikan juga saiz kena dengan ruang tamu.

Tepuk dada tanya selera !

Kalau suka artikel ini jom baca tentang

PANDUAN LENGKAP MEMBELI TV, SPEFIKASI DAN RESOLUSI YANG TERBAIK

9 SMART TV TERBAIK MALAYSIA 2021 : PILIHAN ONLINE

8 TV ANDROID TERBAIK MALAYSIA 2021 : PILIHAN ONLINE

Suka artikel kami ? Jom ikuti laman Telegram kami untuk tidak terlepas update-update terkini


Kongsi Artikel ini :